Pastorie Sint-Jan-Baptistparochie

Beschrijving

In een ruime Engelse landschapstuin gelegen, met onder meer rode beuken, kastanjelaars, eiken, linden en acacia's, en aan straatzijde van een breukstenen muurtje met pijlers voorzien dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), van 1856-57, naar ontwerp van provinciaal onderarchitect Herman Jaminé (1826-85) uit Hasselt (ontwerp van 1851).

De bouwgrond, een terrein van 54 hectare naast de kerk gelegen, werd door pastoor Cruls (1856-1879) aangekocht. Oorspronkelijk was de pastorie voorzien zonder bovenverdieping.

Volledig bepleisterde en beschilderde baksteenbouw met gecementeerde schouderstukken, later houtwerk, doch bewaarde voordeur, en recente kroonlijst. Voorgevel gemarkeerd door middenrisaliet. Rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels, beneden waarschijnlijk in de eerste helft van de 20ste eeuw verbreed. Rechthoekige deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten; bovenlicht met later glas in lood. In de eerste helft van de 20ste eeuw links vooraan aangebouwde rechthoekige erker van één bouwlaag onder plat dak. Zijgevels en vier traveeën tellende achtergevel met analoge muuropeningen; opzij, latere (?) aanbouwsels onder lessenaarsdaken (kunstleien), het rechteraanbouwsel fungerend als garage; achteraan, centrale uitbouw onder lessenaarsdak uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

• GEERTS F. e.a., Door het zand getekend. Bijdragen over landschap en verleden van de Kempense grensgemeente Lommel. Uitgegeven naar aanleiding van de millenniumviering in 1990, Lommel, 1990, p. 446.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 72, 163, afbeelding en oude prentkaart op p. 163.
  • MEUL V. & JAMINÉ W., Van Waterstaatskerk tot Mijncité. Een historiek van het bouwen in Limburg door drie generaties provinciale bouwmeesters Jaminé (1832-1921), Cultureel erfgoed in Limburg 2, Hasselt, 1999, p. 229.
  • MICHIELS G., Kerkbedienaars van de sedert 1852 ontstane parochies te Lommel, Limburg 55, 1976, p. 113, 114, 115).

Auteurs: Pauwels, Dirk