Parochiekerk Sint-Paulus

Beschrijving

Georiënteerde moderne zaalkerk, aangevangen in 1980 en in 1981 voltooid in de nieuwe parochie Hezerbergen, confer gedenkplaat in portiek met inscriptie: SINT PAULUSKERK/ GEBOUWD 1981/ Z.E.P. PASTOOR/ GERARD DEPREZ. Naar ontwerp van architecten L. Bernaerts (Overpelt) en F. Theuwissen (Lommel).

Voor de nieuwe kerk er kwam, stond er een boogloods, waarin de eerste misvieringen plaatsvonden. Kort daarna werd een noodkerk opgezet in de Jacob Van Maerlandtstraat. Ook dit bedehuis was al vlug te klein.

Met de voorbereidings- en ontwerpfase van de huidige kerk werd begonnen in 1977. Op 4 oktober 1981, plechtige inwijding van de nieuwe kerk door Monseigneur Heuschen.

De plattegrond beschrijft een rechthoekig portiek, een vooraan door gangen geflankeerde, met de hoeken naar de vier windstreken gerichte, vierkante zaalkerk, een aangebouwde driehoekige klokkentoren ten noorden en een driezijdige koorpartij.

Baksteenbouw met gebruik van beton voor structurele elementen; metalen ramen en houten vleugeldeuren; metalen bekronend kruis aan het koor. Verspringende, platte en afgeschuinde bedakingen, laatstgenoemde van zink. Het afgeschuind dak van het koor loopt uit in een betonnen waterput ten oosten. Rechthoekige muuropeningen. Opengewerkte klokkentoren van vier geledingen, waarvan de bovenste met galmgaten en twee klokken. Interieur met binnenwanden van witbeschilderde snelbouwsteen. Licht keperboogvormige, met planken beklede bovenafsluiting, gedragen door drie houten balken rustend op betonnen pijlers.

• LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 193.

Auteurs: Pauwels, Dirk