Gekoppelde arbeiderswoningen

Beschrijving

Telkens twee gekoppelde arbeiderswoningen naar spiegelbeeldschema met enkelhuisopstand; in totaal zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), van circa 1900. Nummer 8 aan straatzijde voorzien van een opengewerkte betonplaten omheining.

Baksteenbouw gemarkeerd door witbeschilderde boogruggen en muurband ter hoogte van tussendorpels; beschilderde gecementeerde afwerking voor plint en lekdrempels. Eertijds beluikte getoogde muuropeningen, bij nummers 2-4 deels rechthoekig aangepast en gedicht; nummers 6-8 met bewaard houtwerk. Analoge zijpuntgevels.

Achteraan nummers 2-4, recente aanbouwsels; achteraan nummers 6-8, twee dito aanbouwsels onder zadel- en lessenaarsdak (golfplaten). Verderop, telkens één losstaande voormalige stal, met centrale scheidingsmuur, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), bij nummers 6-8 met vernieuwde zijgevels.

• MENNEN V., Van Vriesput tot Klein Duitsland. Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen, Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 10, Lommel, 1992, p. 115, illustratie.

Auteurs: Pauwels, Dirk