Kunstenaarswoning Oud huis Ceelen

Beschrijving

Voormalig woonhuis en atelier van de neogotische beeldhouwer Thomas Watson (1865-1927). De rechteraanbouw met puntgevel was zijn atelier. In juni 2003, zandstralen en opnieuw voegen van de woning.

Burgerhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (kunstleien) tussen aandaken met gecementeerde afwerking en voorzien van één centrale dakkapel met vleugelstukken, daterend uit het begin van de 20ste eeuw.

Baksteenbouw op gecementeerde plint; gebruik van hardsteen voor doorlopende lekdrempel; vernieuwd houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst. Gevel gemarkeerd door hoeklisenen, middenrisaliet, bepleisterde en witbeschilderde muurbanden en geprofileerde lijst bovenaan. Getoogde muuropeningen, de linkertravee met mogelijk latere winkelpui. Met klimop begroeide linkerzijgevel.

Nummer 4, voormalig atelier, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); sierankers in later aangepaste geveltop, confer bouwnaad. Originele pui met hardstenen lekdrempel en bewaard, met diamantkoppen, gecanneleerde pilasters en bekronend entablement versierd houtwerk.

• CLAASSEN A., red., Rond de oude en nieuwe straatbenamingen te Achel, Achel, 1960, p. 23-24.
  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001,p. 179.