Acht grafheuvels uit de ijzertijd

archeologisch geheel

Beschrijving

Acht kunstmatig opgehoogde grafheuvels uit de ijzertijd (circa 700 vóór Christus), deels in zijn oorspronkelijke staat hersteld, de meest noordoostelijke met palenkrans zoals weleer. Een aantal van de in 1962-63 gevonden urnen en potten werden door de Nationale Dienst voor Opgravingen aan het gemeentelijk Museum Grevenbroek, Generaal Dempseylaan 1, in bruikleen gegeven. Sommige resten waren gewoon in een kuiltje bijgezet. Vlak langs de weg werd een naar het noordoosten gericht graf in de vorm van een sleutelgat aangetroffen.

• CLAASSEN A., Achel, top van Limburg, (De Vlaamse Toeristische Biblioteek, 132, 1971, , p. 3, afbn. op p 2, 3).
  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 195, afb. op p. 197.
  • VISSERS P., Langs Vlaamse wegen - Hamont-Achel, Brussel-Hamont-Achel-Antwerpen, 1992, 1992, p. 9, afb.

Auteurs: Pauwels, Dirk