Eertijds boerenarbeidershuis en kruidenierswinkel

Beschrijving

Eertijds boerenarbeidershuis en kruidenierswinkel van de echtgenote. Achteraan gelegen tuin deels omgeven door opengewerkte betonnen omheining.

Alleenstaand huis van vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), daterend van 1926-30, confer zandstenen gevelsteen met opschrift: JVDK/ 26-30, waarbij de letters verwijzen naar de oudst geboren zoon van de oorspronkelijke eigenaar, Jaak Van de Kerkhof (º 1928) en de jaartallen 1926 en 1930 waarschijnlijk naar de geboortedata van de oudst geboren dochter en de tweede zoon.

Met krulankers verankerde baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint; grotendeels bewaard houtwerk. Gevel gemarkeerd door drie rechthoekige spaarvelden, centrale puntgevelvormige bekroning waarin dakvenster, horizontaliserende beschilderde muurbanden en aflijnende geprofileerde baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen op beschilderde lekdrempels onder I-balken met rozetten en getoogde ontlastingsbogen. Zijgevels met telkens twee getoogde vensters in geveltop, de rechtse met getoogd keldervenster, waarboven opkamer. Achteraan, haakse, van een aflijnende rechte muizentand voorziene aanbouw, voormalige stallingen, onder zadeldak (kunstleien).

Auteurs: Pauwels, Dirk