Molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning

Beschrijving

Alleenstaand huis van vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), uit het begin van de 20ste eeuw. Heden café, zogenaamd Molenhuis, voormalige woonst van de molenaar van de afgebroken, eertijds achter dit huis gelegen graanmolen.

In 1880 brandde het originele molenaarshuis af. Het huidige werd in het begin van de 20ste eeuw, volgens het kadaster tussen 1919 en 1930, opgetrokken. Verankerde baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint; deels bewaard houtwerk. Aflijnende rechte muizentand.

Beluikte, getoogde muuropeningen op beschilderde gecementeerde lekdrempels. Een paar recent verbrede rechthoekige muuropeningen. In de vierde travee, rechthoekig venster onder ijzeren I-balk met rozetten. Centrale deur ook recent tot venster omgevormd. Zijgevels met grotendeels aangepaste muuropeningen. Achtergevel met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en getoogd keldervenster rechts, waarboven opkamer. Achteraan, latere haakse aanbouw onder zadeldak (golfplaten).

• DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p.180.

Auteurs: Pauwels, Dirk