Heilig-Hartkapel van de wijk Achterhoek

Beschrijving

Heilig-Hartkapel van de wijk Achterhoek, aan het begin van en midden in de straat gelegen. Aan de zuid-oostzijde beschaduwd door een linde, aan de noord-westzijde geflankeerd door drie berken.

Het betreft de grondig verbouwde, en eertijds een tijd als woonst fungerende, voormalige melkerij van De Eendracht, een soort samenwerkende maatschappij die in 1896 door de plaatselijke Boerengilde werd opgericht. Ze stopte haar bedrijvigheid in 1920, waarna ze grondig werd verbouwd tot buurtkapel.

In 1996, grondige opknapbeurt door de buurtgemeenschap. Noordoost-zuidwest georiënteerd, bepleisterd en witbeschilderd, schaars verankerd bakstenen gebouw op leistenen plint van drie traveeën met rechte sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) met rechthoekig zuidwest-dakruitertje met bekronend hardstenen kruis, ingewijd op 29 juni 1921, confer geschilderde inscriptie op de sluiting.

Quasi blinde noordoostvoorgevel met rechthoekig luikje in puntgeveltop. noorwestzijgevel met drie rondbogige tweelichten in geprofileerde omlijstingen, ingeschreven in rechthoekige spaarvelden.

Zuidoostzijgevel met één gelijkaardig venster van bergruimte of sacristie, eertijds getoogd, en aansluitende, met gele baksteen versierde rondbooggalerij van twee traveeën met vlakke houten zoldering, waarop de twee overige tweelichten uitgeven alsook een rondbogige noordoostdeur met bewaard hout- en traliewerk met rozet. In plaats van deze galerij waren er vroeger drie rechthoekige muuropeningen met aflijnende baksteenfries en puntgevelvormige bekroning met ingeschreven spitsbogige spaarnis met kruis.

Zuidwestpuntgevel met bakstenen kruis met afwerking van gele baksteen.

Mobilair: Heilig Hartbeeld; figuratieve glasramen met emblemen.

• DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 127, 164, afb. op p. 127.
  • S.N., Gedenkboek uitgegeven bij gelegenheid van de vijftigste verjaardag der consecratie van de St.-Laurentiuskerk te Hamont 1904-1954, Hamont, 1954, p. 65, afb.

Auteurs: Pauwels, Dirk