erfgoedobject

Zuilvormige watertoren van 1957

bouwkundig element
ID
80058
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80058

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zuilvormige, van 1957 daterende watertoren, een type in trek in de periode 1940-70. Vooraan vier populieren. Eigendom van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. De aanvoer van het drinkwater gebeurt vanuit het waterproductiecentrum in Neerpelt. De toren vangt 's morgens en 's avonds de dagelijkse verbruikspieken op en zorgt voor een meer constante druk in het distributienet. De drie Noord-Limburgse watertorens van Hamont, Kaulille en Lommel staan met elkaar in verbinding.

Ongeveer 42 meter hoge baksteenbouw op hardstenen plint onder plat dak, met van een leuning voorzien, door middel van een betonnen luifel uitstekend terras. Spaarzaam aangebrachte kleine rechth. muuropeningen op hardstenen lekdrempels; bovenaan omlopend vensterregister met metalen leuningen. Getoogde poort.

In de toren zit een waterkuip van gewapend beton. Deze kuip kan 600 kubieke meter water bevatten, wat overeenstemt met het gemiddelde dagelijkse verbruik van een 1200-tal gezinnen.

  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 47, 56, 58, 164, afb. op p. 56.
  • VAN CRAENENBROECK W. , Eenheid in verscheidenheid: de bouwgeschiedenis van watertorens, in Monumenten en Landschappen, 9, 4, 1990, p. 71, 72 (met afbn. van zuilvormen).

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zuilvormige watertoren van 1957 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80058 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.