Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Aan straatzijde van een beukenhaag voorziene en achteraan ten westen door een notelaar beschaduwde, langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis met dubbelhuisopstand; drie woonhuistraveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit het eind van de 19de - begin 20ste eeuw.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint met deels bewaard houtwerk. Aflijnende dubbele overhoekse en rechte muizentand. Beneden beluikte, getoogde muuropeningen op beschilderde gecementeerde lekdrempels. Bovenlicht van deur met sierlijk ijzerwerk. Aangepaste staldeur en schuurpoort.

Linkerzijgevel met later aanbouwsel met planken bekleding. Rechterzijgevel met hoger aangebracht venster van opkamer. Achtergevel met analoge muuropeningen en latere aanbouw onder doorlopend dakschild met rechthoekige muuropeningen.

Achter het woonhuis, ronde bakstenen waterput onder zadeldakje (Vlaamse pannen). Achteraan het erf, ten zuidwesten, recente haakse open schob onder zadeldak (dito pannen).

Auteurs: Pauwels, Dirk