Leerwerkhuis voor meisjes

Beschrijving

Voormalig zogenaamd Leerwerkhuis voor meisjes, alias de vakschool van de ursulinen, thans lokalen zogenaamd De Wal, sinds 1995 deels in erfpacht genomen door de stad, zetel van de heemkundige kring "De Goede Stede Hamont", hobbyclub van de gepensioneerden, OXFAM-wereldwinkel, ruimte voor zangkoor, Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia, educatieve activiteiten en werkateliers. In 1998-99, verbouwing van het linkergedeelte tot vergader- en repetitielokalen voor genoemde harmonie.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) van 1920. Verankerde baksteenbouw, vooraan op gecementeerde plint; grotendeels vervangen houtwerk, onder meer kroonlijst. Veelal getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels. Analoge achtergevel met centrale rondboognis waarin witbeschilderde beeldengroep van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jozef.

Achteraan, aanbouw van 1964; één bouwlaag onder plat dak.

• DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001,p. 93, 148, afb. op p. 93..

Auteurs: Pauwels, Dirk