Kapelanie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelanie

Beschrijving

Voormalige kapelanie, heden privé-woning. Voortuintje, omgeven door een gecementeerd bakstenen muurtje met centrale pijlers. Ommuurde tuin achteraan. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Baksteenbouw; gecementeerde afwerking voor plint, lijst bovenaan, geprofileerde omlijstingen van muuropeningen van middenrisaliet, schouder- en topstukken van zijpuntgevels en centrale dakkapel met bekronend smeedijzeren kruis op het overhoekse topstuk en voor sluit- en aanzetstenen van het aldaar ingeschreven keperboogvormig venster; hardsteen voor deklijsten en lekdrempels; ankers aan achter- en zijgevels.

Voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en middenrisaliet met verbindende rechte en dubbele overhoekse muizentanden. Getoogde vensters met vernieuwde ramen en dito verdiepte deur met bewaard houtwerk en hardstenen trap met geprofileerde trede.

Eenvoudiger zijpuntgevels met verdiepte muurvelden, gelijkaardige deels gedichte vensters en telkens één keperboogvormig venster in de geveltop, de rechtergevel tevens met rechthoekige betraliede keldergaten. Eveneens soberder achtergevel met recente aanbouw van één bouwlaag waarop terras.

Aan de Brouwersstraat, originele haakse verankerde aanbouw onder zadeldak (kunstleien), met aflijnende overhoekse muizentand. Analoge muuropeningen, onder meer aangepaste deur, waarschijnlijk eertijds een venster. Recente noordzijpuntgevel met aangepaste muuropeningen.

• DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 158, afb. op p. 157.

Auteurs: Pauwels, Dirk