Het Boerke (van Bocholt)

Beschrijving

In de volksmond zogenaamd Het Boerke (van Bocholt). Eertijds ijzerwaren- en huishoudgeriefwinkel, uit het eind van de 19de - begin 20ste eeuw, in kern van 1882, confer gevelsteen in achtergevel; vijf traveeën en één bouwlaagonder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met nokvorst, gecementeerd linkeraandak en vier dakkapellen onder zadeldakjes. Het rechts gelegen recente woonhuis nummer 24 vervangt een ouder van circa 1880. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt op deze plek al een oudere L-vormige inplanting voor.

Baksteenbouw op gecementeerde plint; gebruik van groen geglazuurde baksteen voor boogruggen; ruitjesbeschildering in de getoogde en rondbogige boogvelden; hardsteen voor lekdrempels en trap; bewaard hout- en traliewerk, onder meer geprofileerde kroonlijst. Tweede travee uitlopend in puntgeveltje voorzien van centrale hijsbalk onder zadeldakje op schoren, met gecementeerde afwerking, top- en schouderstukken en bolbekroning, waaronder een ingeschreven hijsluik tussen twee dakvenstertjes.

Over alle traveeën doorlopende, witbeschilderde houten winkelpui, bestaande uit ritmerende pilasters waarboven een geprofileerde puilijst; deurtravee met flankerende beschilderde beelden van Sint-Jozef en Onze-Lieve-Vrouw op een geprofileerde sokkel; rechthoekige muuropeningen; bovenlichten met later glas in lood. Eenvoudige deels gecementeerde achtergevel met aflijnende rechte muizentand. Getoogde deuren, onder meer één onder geprofileerde druiplijst.

Originele gecementeerde aanbouw onder vlakke bedaking, deels voorzien van imitatievoegen. Gelijkaardig dienstgebouwtje en magazijn onder vlakke bedaking van 1936-37. Winkelinterieur: plafond rustend op I-balken gedragen door drie centrale houten pijlers met afgeschuinde hoeken.

Links van de voormalige winkel, inspringende lagere aanbouw onder zadeldak (nok paralllel aan de straat, Vlaamse pannen), met geprofileerde houten kroonlijst en bewaarde korfboogvormige poort van een dubbele rollaag en een platte laag.

• CREEMERS G. & VAN DE SIJPE L., De verdwenen burcht van Hamont. Een bijdrage tot de middeleeuwse geschiedenis van de stad Hamont, (Uitgaven van De Geschied- en Heemkundige Kring De Goede stede Hamont, 2de r., 2), Hamont-Achel, 1995, p. 10.
  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 151.

Auteurs: Pauwels, Dirk