Woning Van Hoorebeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Van Hoorebeke

Beschrijving

Woning "Van Hoorebeke", gebouwd in 1962, naar een ontwerp van architect Peter Callebout en verwezenlijkt in het kader van de vennootschap "Atelier CS" door de Brugse architect Fernand Sohier omdat Callebout tijdens de bouwfase ernstig ziek werd. Het plan werd opgetekend door de stageair van Callebout, Paul Viérin. In 1963 kreeg de woning de eerste vermelding bij de architectuurprijs van het Nationaal Instituut voor de Huisvesting. De opdrachtgever, Paul Van Hoorbeke, was een houthandelaar uit Evergem.

Uitermate eenvoudig, houten vakantiehuis waarvan Sohier in 1990 zegt dat het "zich (...) situeert buiten alle stromingen en stellingnamen". Sober grondplan. Opengewerkte gevels worden gecombineerd met gevels die bijna geen muuropeningen hebben. De belangrijkste leefruimtes bovenaan kijken uit op het omliggende landschap (strand/zee en natuurreservaat). De kleine slaapvertrekken werden als het ware gereduceerd tot kajuiten. De overweldigende indruk van eenvoud, echtheid en sereniteit wordt onder meer in de hand gewerkt door de materiaalkeuze van cederhout in combinatie met Oregon Pine voor de constructie.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 589/1961.
  • Anatomie van een houten vakantiewoning, meer dan 25 jaar jong, drie standpunten, in Houtnieuws, jaargang 30, 1990, p. 42-46.
  • CREYF S., Architect F. Sohier (onuitgegeven licentiaatsverhandeling), UGent, 2003, p. 28-30.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia