Havenmeestergebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Havenmeestergebouw

Havenmeestergebouw van de jachtclub "R.B.S.C." of "Royal Belgian Sailing Club".

In de jaren 1950 wordt in de noordwesthoek van de vissershaven door het Beheer Bruggen en Wegen, dienst der Kust, op initiatief van de Knokse graaf Maurice Lippens een vlottende brug van 150 meter aangelegd voor plezierjachten. De uitbating wordt vanaf 1951 toevertrouwd aan de Royal Belgian Sailing Club van Gent. Heden jachtclub met ligplaats voor circa 250 boten.

Havenmeestergebouw opgetrokken in 2004-2005 als onderdeel van de volledige heraanleg van de Rederskaai en aanpalende straten, ontworpen door Buro II (Roeselare). Een sokkelvormende blok ondersteunt als het ware een betonnen frame waarin een glazen doos staat. Het gelijkvloerse gedeelte omvat onder meer een lokaal voor toeristische info, toiletten en fietsbergingen. De glazen doos biedt een overzichtelijk zicht op de oude vissershaven en dus op de activiteiten in de jachthaven. Een deel van de betonnen structuur op de verdieping hangt quasi boven het wateroppervlakte zodat het zicht nog wordt verruimd onder meer op de steiger naar de kade.

• DOBBELAERE W., NEYTS D., NEYTS F., De Zeebrugse visserij, Brugge, 1984, p. 37.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia