Glasfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Glasfabriek

Beschrijving

Voormalige glasfabriek, sinds 1960 onderdeel van het concern Glaverbel. Eén van de oudste nog bestaande fabrieken van de haven van Zeebrugge.

Omstreeks 1923 verkiest de Verreries de Dampremy uit Charleroi om in Zeebrugge een nieuwe glasfabriek op te richten, meer bepaald op het fabrieksterrein van de Briquetterie de houille, die de Eerste Wereldoorlog niet overleefde. Dit terrein blijkt door de nabijheid van het Boudewijnkanaal uitermate geschikt voor de aanvoer van de grondstoffen en door de naburige Cokesfabriek (zie Lanceloot Blondeellaan), voor de levering van het nodige gas voor de ovens. Wellicht was de keuze van Zeebrugge ook een persoonlijke keuze van de toenmalige beheerder, de invloedrijke Brugse industrieel Maurice Desclée-De Brouwer. Een groot minpunt was echter het gebrek aan geschoold arbeiderspotentieel, waardoor het bedrijf verschillende families overbracht uit Wallonië, uit de omgeving van Charleroi. Voor deze nieuwe inwoners van Zwankendamme werden in 1925 huizen gebouwd, onder de vorm van een tuinwijk (zie Lisseweegse Steenweg, Lisstraat, Zwankendammestraat).

Op 8 september 1925, officiële ingebruikname van het bedrijf, uitgerust met de nieuwste machines en dat glas produceert volgens de meest moderne principes (het Fourcault-procédé). Aanvankelijk was er een goede verstandhouding tussen de Waalse en Vlaamse arbeiders, maar na een aantal rellen in de jaren 1929 en 1931 keerden vele Walen naar hun streek van herkomst terug. In 1939 kwam het bedrijf in moeilijkheden door de door de oorlogsdreiging gestaakte havenactiviteiten die de aanvoer van grondstoffen verhinderden. Na de Tweede Wereldoorlog wordt in eerste instantie de geleden oorlogsschade hersteld. Het bedrijf wordt dan beheerd door Univerbel. In 1951 is het bedrijf uitgebreid met een nieuwe uitrusting: een oven, de grootste in zijn soort, en acht trekmachines volgens het Pittsburgh-procédé. In 1955 wordt een tweede oven gebouwd, wat vanzelfsprekend een effect heeft op de tewerkstelling. Op het einde van de jaren 1950 werken er meer dan 2000 werknemers. Door de fusie van Univerbel en Glaver, behoort de Zeebrugse Glasfabriek sinds de jaren 1960 tot de Glaverbelgroep. Tot de jaren 1970 was dit bedrijf de grootste producent van vensterglas, maar onder meer door de economische crisis moest de tweede oven in 1977 worden stilgelegd en stopte de productie van glas.

• D'HONDT J. (redacteur), Leven rond de fabriek. Honderd jaar sociale en culturele voorzieningen in Brugse bedrijven, 1897-1997, Brugge, 1997, p. 17-18 en 52-54.
  • VANDEPITTE G., Zwankendamme, wijk van Lissewege, nu Brugge, in Rond de Poldertorens, jaargang 33, 1993, nummer 1, p. 20-27.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia