Woning Roelandsloove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Roelandsloove

Beschrijving

Huis zogenaamd "Roelandsloove", volgens gedenkplaat in de gevel met opschrift: "HUYSE / ENDE HEET / ROELANDS LOOVE / ZUUDWEST VANDER KERKE BY DE / ROELANTSBRUEGHE ENDE ROELAND / VAN BEUKEMAERE HEER VAN / UYTKERCKE TOEBEHOORT / 1429". Gelegen aan de gelijknamige "Roelandsbrug" over het Lisseweegs Vaartje. De naam verwijst naar een stenen huis, indertijd een eigendom van Roeland van Beukemaere, heer van Uitkerke. Oude kern wellicht teruggaand tot het begin van de 15de eeuw.

Oorspronkelijk witbeschilderde, verankerd bakstenen hoekhuis met natuurstenen hoekblokken aan de straatgevel. De opkamer links heeft vlechtingen in de zijgevel. Rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht in zandstenen omlijsting. De vensters, met 19de-eeuws uitzicht, hebben vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Kleine voortuin afgeboord met bakstenen muurtje.

• DESMEDT R., Roelandsloove, in Lissewege & Ter Doest. Monnikenwerk. Geschiedenis van het witte dorp en zijn abdij, 2004, p. 29.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia