Handelshuis Het Oostenrijks Comptoir

Beschrijving

Het zogenaamd "Oostenrijks Comptoir", handelshuis ten tijde van het Oostenrijks bewind. Op een kaart van 1724 weergegeven binnen een ommuurd perceel samen met de hoeve. Met L-vormige plattegrond, gelegen op de hoek van de Willem van Saeftingestraat.

Nummer 5, met twee traveeën, in gebruik als bistro, volgens bouwvergunning met winkelpui van 1945. Diephuis, eventueel met oudere kern sporen van oudere muuropeningen onder andere van opkamer.

Het rechtergedeelte (nummer 6), met vier traveeën, was het eigenlijke comptoirhuis. De fraaiste kamer was voorzien van beschilderd behang dat de verovering van Amerika door Columbus uitbeeldde Het ontvangstkantoor bevond zich in het bijgebouw gelegen in de Willem van Saeftingestraat.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). 19de-eeuws uitzicht, doch oude kern zie vlechtingen in de zijgevel. Verankerde, witbeschilderde lijstgevel boven een gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen, deels nog met oorspronkelijke schuiframen, nu met grote roedeverdeling. Beluikte benedenvensters. Inwendig restanten van een sober laat-18de-eeuwse of vroeg-19de-eeuwse interieuraankleding zie plafonds en schouwen.

Lage aanbouw met bakkeuken, die vroeger in verbinding stond met het hoofdgebouw.

In de Willem van Saeftingestraat een laag bijgebouw onder zadeldak gevat tussen puntgevels afgewerkt met vlechtingen. Vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw, beschilderd boven een gepekte plint. Tuingevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van kleine roedeverdeling.

• Dienst infrastructuur en Openbare Werken, Nota, 21/05/2002.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 760.
  • Stadsarchief Brugge, Gemeentearchief Lissewege, nummer 552, 1945/2.
  • BEERNAERT B., Merktekens in het dorp, in Lissewege & Ter Doest. Monnikenwerk. Geschiedenis van het witte dorp en zijn abdij, 2004, p. 26-27.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia