Molenhuis bij de Zwarte Molen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenhuis

Beschrijving

"Molenhuis" horend bij de nu verdwenen zogenaamd "Dorps-" of "Zwarte Molen", reeds vermeld in 1555. Gelegen aan de zogenaamde "Tiendenbrug" over het Lisseweegs Vaartje, de naam van de brug verwijst naar de tiendenheffing, tot 1568 uitgevaardigd door de Franse Sint-Bertinabdij.

De "Zwarte Molen" staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Op een kaart van 1768 weergegeven samen met de "Witte Molen", aan de overkant. Op de Poppkaart (circa 1842) is op deze plaats bebouwing aangeduid.

Losse bestanddelen. Vandaag 19de-eeuws uitzicht, maar een oudere kern zie vlechtingen in de verbouwde zijgevel. Verankerde, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint. Achteraan een uitbouw met opkamer. De deur en rechthoekige vensters met bewaard schrijnwerk en luiken van het woonhuis zijn bewaard.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 785.
  • VANDEPITTE G. 1970: De dorpskom van Lissewege en de omgeving, Rond de Poldertorens 12.2, 77.