erfgoedobject

Herberg De Valckenaere

bouwkundig element
ID
79770
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79770

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Valckenaere
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Beeldbepalend hoekhuis aan de Stationsstraat. Zogenaamd "De Valckenaere" gelegen in de dorpskom aan de Heulebrug. De oudste vermelding dateert van 1555, onder meer als "dherberghe ghenaemt de Valckenaere", maar is waarschijnlijk ouder. Volgens de gevelsteen "HIER WOONDE ANNA / DE VALCKENAERE / HUISVROUW VAN / HANS MEMLING".

Tot in het midden van de 19de eeuw wordt de opkamer gebruikt als gemeentehuis. Het pand heeft tot heden de herbergfunctie behouden.

Verankerde, witgekalkte baksteenbouw bestaande uit een breed voorhuis en aan de Stationsstraat een laag achterhuis met een twee traveeën brede opkamer. Gepekte plint. Steunberen tegen de zijgevel van het voorhuis en opkamer. Eenvoudige gevels met rechthoekige muuropeningen. Het schrijnwerk is vernieuwd naar oud model. Vensters met kleine roedeverdeling en beluikt op de begane grond. Op de hoek staat een schamppaal.

Interieur. Gelagzaal met eiken moer- en kinderbalken. Laatgotische schouw met witstenen rechtstanden. Daarachter de opkamer met een 17de-eeuwse vloer.

  • DESMEDT R., Huis De Valckenaere, in Lissewege & Ter Doest. Monnikenwerk, 2004, p. 29.
  • VANDEPITTE G., De dorpskom van Lissewege, in Rond de Poldertorens, jaargang 12, nummer 2, 1970, p. 87.

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Valckenaere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79770 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.