Hoeve Ghysele met erfbeplanting

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ghysele

Beschrijving

Hoeve "GHYSELE", zie opschrift, staat op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) en de Ferrariskaart (1770-1778). Gelegen aan het Lisseweegs Vaartje en de Gijzelebrug, op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) aangeduid als "Gyseele Heule (Pont)". Volgens het kadaster uitbreiden van woonhuis in 1884.

Toegankelijk via een aarden oprit, geflankeerd door twee welkomstlindes. In de linkse linde hangt een boomkapelletje, toegewijd aan Maria. Langs de straatzijde staat een (jonge) haag met daarin een beeldbepalende bomenrij van populieren (oude variëteit). Aan de zuidzijde van het erf staat een rij van knotwilgen, als perceelsrandbeplanting op de grachtkant.

Hoeve van het langgeveltype met tegenaan het woonhuis een vleugel voorzien van twee opkamertraveeën. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder pannen zadeldaken. Muuropeningen met 19de-eeuws uitzicht, vensters met roedeverdelingen en luiken bij de opkamer. Gevelkapelletje in de zijgevel van het opkamergedeelte.

• Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: mutatieschetsen, Lissewege, 1887/4.
  • GILTE S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM A. 2006: Hoeve Ghysele [online], https://inventaris.onroerenderfgoed.be/teksten/79767 (geraadpleegd op 20 april 2022).

Auteurs: Schepens, Annelies; Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia