Hoeve De Linde en parkbegraafplaats met crematorium

Beschrijving

Domein eigendom van Stad Brugge bestaande uit de hoeve "De Linde", een parkbegraafplaats, een administratief gebouw en een crematorium. Sinds 1974 naar aanleiding van de uitbreiding van de haven van Zeebrugge zijn de stoffelijke resten van de inwoners van Zeebrugge naar hier overgebracht (zie Zeebrugge, Ploegstraat).

Voormalige hoeve "De Linde", afkomstig van de Blankenbergse Steenweg, sinds 1982 deel uitmakend van de parkbegraafplaats "Blauwe Toren".
Hoeve bestaande uit losse verankerde bakstenen bestanddelen met een grosso modo L-vormige opstelling. Beschilderd boerenhuis van drie traveeën en twee opkamertraveeën onder hoger zadeldak (Vlaamse pannen) gevat tussen twee puntgevels afgewerkt met vlechtingen en voorzien van een korfboognis met afgeschuinde dagkanten en een rechthoekige muuropening. Twee klimmende dakkapellen. Geïntegreerde stalvleugel van drie traveeën.

Imposante langsschuur, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels afgewerkt met vlechtingen en radvenster in de top. Centrale doorrit.

Bijhorende parkbegraafplaats. Centraal laag gelegen pad afgezoomd met knotwilgen. Links en rechts hoger gelegen begraafplaats. Ook aanwezigheid van militaire begraafplaats.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: mutatieschetsen, Dudzele, 1982/9.
  • COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 556, nummer 466.