Dorpswoning met smidse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met smidse

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Dudzele

Beschrijving

Voormalige smidse opgenomen in dorpsgezicht vastgelegd bij Ministerieel Besluit van 21/08/1979. Oorspronkelijke locatie van het Onze-Lieve-Vrouwhuis, in 1421 als volgt omschreven: twee woningen met een schuur en een boomgaard gelegen aan de oostzijde van het kerkhof, en omringd door een bakstenen muur. Vandaag woning van het langgeveltype bestaande uit een woonhuis van drie + twee opkamertraveeën en een smidse van drie traveeën onder doorlopend zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Verankerde bakstenen lijstgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Achtergevel voorzien van een barokke ingang waarboven een kleine beeldnis (beiden dichtgemetseld).

• COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 566-567, nummer 565.
  • DEVLIEGHER L., De zwinstreek, 1970, p. 49 (hier onder nummer 28).