Hoeve Rood Huis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Rood Huis

Beschrijving

Historische hoeve "Rood Huis". Staat weergegeven op diverse historische kaarten onder meer op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Toegankelijk via twee lange oprijlanen aan de Dudzeelse Steenweg en aan de Ter Bollestraat.  Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf.

Huidige gebouwenconfiguratie staat grosso modo weergegeven op een kaart van 1712. Op die kaart staat het woonhuis en de vermoedelijke duiventoren weergegeven binnen een omwalling, die nog deels bewaard gebleven is. Buiten de omwalling staat het wagenhuis en de schuur. Op het primitief kadasterplan van circa 1835 staat enkel het boerenhuis binnen een omwalling weergegeven. In 1888 wordt volgens het kadaster een vergroot boerenhuis in gebruik genomen.

Boerenhuis bestaande uit een hoofdvolume met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) + lage aanbouw links onder zadeldak. 18de-eeuws uitzicht doch een oudere kern uit vermoedelijk 1635 zie bewaarde moer- en kinderbalken en sporen van oudere zijpuntgevels. Verankerde bakstenen witbeschilderde lijstgevel boven een gepekte plint. Rechthoekige vensteropeningen. Rondboogdeur in een geprofileerde omlijsting, halfrond bovenlicht en kroonlijst. De deur is geflankeerd door twee arduinen schouwwangen volgens L. Devliegher gedateerd "1635". Bewaard schrijnwerk. In de uiterste rechtertravee gelijkaardige blinde deuropening, wat wijst op een tweewoonst.
Interieur. Opgevat als een dubbelhuis. De middengang verdeelt het benedenhuis in twee ruimten (links de vroegere woonkeuken, rechts de zogenaamd "bestekamer"). Woonkamer met bewaarde balkenzoldering opgebouwd uit moer- en kinderbalken. Keldertoegang tegen de achterwand en toegang tot het eerste opkamertje. Rechts de zogenaamde "bestekamer" met een oorspronkelijk 18de-eeuwse aankleding zie stucwerk op het plafond en de wanden, paneeldeuren. Op de verdieping linkerdeel met bewaarde zoldering opgebouwd uit moer- en kinderbalken. Balksleutels met kwartrond profiel. Rechterdeel met stucplafonds in vier vakken met eenvoudig lijstwerk.
Zolder met eikenhouten dakconstructie bestaande uit twee schaargebinten en twee gevelgebinten voorzien van telmerken.

In het verlengde van het woonhuis volume van één bouwlaag en twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). In twee fasen tot stand gekomen. Witbeschilderd boven een gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen.
Interieur. Linkerdeel voorzien van een kelder met tongewelf toegankelijk vanuit de woonkeuken, opkamer voorzien van moer- en kinderbalken. Rechterdeel recenter en voorzien van een kelder met tongewelf, opkamer.

Bakhuis. Eenlaagse witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vermoedelijk een 19de-eeuwse constructie. Oorspronkelijk gebruikt als bak- en zomerhuis, later omgevormd tot stallingen.

Paardenstal haaks op het boerenhuis gebouwd, staat weergegeven op de kaart van 1712. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een zwart gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen.

Schuur met geïntegreerde stalvleugel en wagenkot is fasegewijs tot stand gekomen. Middelste deel gedateerd door middel van jaarsteen "ANNO 1723". Lang volume van verankerde baksteen wordt geritmeerd door steunberen. Zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Centrale schuurdoorrit. Bewaarde dakconstructie. Aan de oostzijde uitbreiding met wagenschuur van drie traveeën. Bewaarde getelmerkte dakconstructie. Aan de westzijde uitgebreid met stallingen, waarvan de eindgevel doorbroken is door drie oculi, een luikopening en op de begane grond vijf rondboognissen voor de voederbakken voor de varkens.

• Dienst Ruimtelijke Ordening en Infrastructuu Brugge, Nota, 27/06/2005.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: mutatieschetsen, Dudzele, 1888/50, 1899/29.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen watering Blankenberge, nummer 766; Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 301A, nummer 347, nummer 366.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, 1970, p. 48 (hier onder nummer 3).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia