Hoeve Ter Bolle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Bolle

Beschrijving

Hoeve "Ter Bolle", horend bij het landhuis "Ter Bolle". Site staat weergegeven op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Staat samen met het landhuis gedetailleerd weergegeven op een kaart van 1693. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Toegankelijk via een dreef aan de Ter Bollestraat en aan de Dudzeelse Steenweg.

Boerenhuis met oude kern uit de 17de eeuw staat tegen de imposante gevel van het kasteel gebouwd. Boerenhuis van twee traveeën + twee opkamertraveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) voorzien van een klimmende dakkapel. Verankerde bakstenen lijstgevel, witbeschilderd boven een gepekte plint. Behouden muuropeningen bij de hoogkamer met 19de-eeuws schrijnwerk en luiken.

Interieur. Opkamer met behouden moer- en kinderbalken.

Latere uitbreiding van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel, witbeschilderd boven een gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen met bewaard 19de-eeuws schrijnwerk. Zijgevel voorzien van twee steunberen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: mutatieschetsen, Dudzele, 1943/11; kadastrale legger, Dudzele, artikelnummer 1579.
  • Rijksarchief Brugge, Collectie kaarten en plannen, nummer 520, Kaarten en plannen Watering Blankenberge, nummer 763; Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 301A, nummer 366.
  • DEVLIEGHER L. 1970: De Zwinstreek, 48 (hier onder nummers 1-2).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Boomgaard

Ten westen lag minstens sinds het laatste kwart van de 18de eeuw tot aan het begin van de 21ste een hoogstamboomgaard. Nadat het terrein enkele jaren braak lag, is hier rond 2020 opnieuw een boomgaard aangeplant.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 1971, 2019 en 2020, Brugge [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 19 oktober 2022).