Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen met name een boerenhuis met geïntegreerde paardenstal, een schuur, een stal en een wagenschuur. Toegankelijk via een lange dreef. Boerenhuis met geïntegreerde stal staat reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van 1835, maar is wellicht ouder.

Boerenhuis uit de 17de-18de eeuw, vier traveeën + twee opkamertraveeën onder verspringend zadeldak, laatstgenoemde met links een aanzet van een schilddak. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. Gevels opengewerkt met rechthoekige deels behouden muuropeningen. Tegen de gevels van de opkamer staat telkens een steunbeer. Interieur volgens L. Devliegher met bewaarde moer- en kinderbalken en keldergewelf rustend op een middenpijler.

Haaks op het woonhuis nutsgebouw onder meer in gebruik als stal, volgens het kadaster gebouwd in 1888. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Zadeldak bedekt met Vlaamse pannen.

Dwarsschuur wellicht teruggaand tot de 18de eeuw, staat weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een zwart gepekte plint. Voorzien van twee doorritten. Interieur. Bewaarde constructie is tweebeukig opgebouwd.

Imposante schuur met geïntegreerd wagenkot.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan; 207: mutatieschetsen Dudzele, 1888/29, 1909/3, 1958/10, 1963/10, 1963/10.
  • DEVLIEGHER L., De zwinstreek, 1970, p. 46-47.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia