Hoeve 't Zwaanhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Zwaanhof

Beschrijving

Historische hoeve " 't Zwaanhof", ontstaan op een omwalde terp. Oorspronkelijk, eigendom van de abdij van Ter Doest. Voor het eerst vermeld in documenten van 1447.

Noord-zuid georiënteerd boerenhuis gedateerd door middel van jaarsteen "1633" boven de inkomdeur. Oorspronkelijk met geïntegreerde paardenstal van twee traveeën, vandaag verbouwd tot woning. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Vier traveeën onder zadeldak + één opkamertravee onder hoger zadeldak gevat tussen twee puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen, schouderstukken en voorzien van aandaken. Eindgevel met rechthoekige muuropening gevat in rondboognis met bakstenen omlijsting. Sporen van muuropeningen met spoor van korfboog. Aangepaste muuropeningen.
Interieur. Behouden balkenlagen opgebouwd uit moer- en kinderbalken. Opkamer toegankelijk via een trapje van blauwe gesinterde baksteen. Opkamer voorzien van een vloer met rode gebakken tegeltjes.

Dwarsschuur van verankerde baksteen. Gedateerd door middel van natuurstenen jaarsteen "1766". Centrale doorrit. Deels behouden schaargebinte met koningstijlen.

• COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 622, nummer 971.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia