Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgevelhoeve

Beschrijving

Historische hoeve, op de kaart van Ph. Vandermaelen (1850) weergegeven met de naam "Spijker". Hoeve van het langgeveltype met oude kern vermoedelijk teruggaand tot de 16de-17de eeuw. Op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) staat de site met bebouwing weergegeven.

Huidig gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen. Woonhuis staat weergegeven op een kaart van 1725. Circa 1868 bouwen van een nutsgebouw. In 1947 restauratie naar ontwerp van architect E. Termote (Vorst). Bouwen van een hangar in 1953.

Ten noorden van het erf, boerenhuis met verankerde bakstenen gevels, witbeschilderd boven een zwart gepekte plint. Twee + twee opkamertraveeën onder pannen zadeldak. Tegen de erfgevel steunbeer. Zijgevel met vlechtingen en een korfboognis met rechthoekige muuropening waartegen drie steunberen staan. Opengewerkte erfgevel met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling en luiken. Oorspronkelijk blinde noordgevel opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.
Interieur. Kelder onder opkamer met centrale middenzuil. Opkamer met bewaarde moer- en kinderbalken.

Geïntegreerde stalvleugel onder pannen zadeldak voorzien van een dakvenster met laadluik. Verankerde bakstenen gevels, witbeschilderd boven een gepekte plint. Oorspronkelijk voorzien van een houten beplanking boven een bakstenen plint.

Vrijstaand nutsgebouw van circa 1868 in gebruik als een stal. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een zwart gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterachief West-Vlaanderen, primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Dudzele, 1888/47, 1953/38, 1977/17.
  • Rijksarchief Brugge, Collectie kaarten en plannen, nummer 520.
  • Stadsarchief Brugge, Gemeentearchief Dudzele, bouwvergunningen, nummer 310/3.