Hoeve Klein Steentje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Klein Steentje

Beschrijving

Hoeve "Klein Steentje". Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf met kasseien. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1576. Op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601).

Huidige gebouwenconfiguratie staat grosso modo weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) met uitzondering van de zomerkeuken daterend van 1888. Tussen laatstgenoemde en woonhuis van het erf afgesloten met een bakstenen muurtje.

Ten noorden boerenhuis met oude 17de-eeuwse kern op onregelmatige plattegrond onder meer door geïntegreerde paardenstal. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) + geïntegreerde stalvleugel. Bijna blinde noordgevel. Erfgevel opengewerkt met rechthoekige vensteropeningen en korfboogingang waarboven dakkapel met een luikopening gevat in korfboognis, beiden met afgeschuinde dagkanten. Bewaard schrijnwerk, oorspronkelijk ook luiken.

Interieur. Volgens L. Devliegher aanwezigheid van moer- en kinderbalken. De hoogkamer gelegen aan de achterzijde heeft twee ingewerkte houten bedkoetsen.

Ten oosten, langsschuur twee maal gedateerd "1787" door middel van jaarankers. Verankerde baksteenbouw met korfboogdoorrit. Pannen zadeldak loopt door over de houten hondjes. Aan de kant van de straat ingewerkt mariakapelletje.

Ten noorden zomerkeuken. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, volgens het kadaster van 1888.

Ten zuiden van het erf varkensstal. Laag volume van verankerde baksteen, witbeschilderd en gepekte plint.

Ten westen schuur, volgens het kadaster gebouwd in 1888. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Dudzele, 1888/36.
  • COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 525, nummer 236; p. 598, nummer 759.