Hoeve Stapelvoorde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Stapelvoorde

Beschrijving

Hoeve "Stapelvoorde" (nummer 8) met bijhorend speelhuis (nummer 12). In 18de-eeuwse documenten omschreven als "eene hofstede en speelhuys genaemt Stappelvoorde... nieuwe dreve van 1761". De toenmalige eigenaar van Stapelvoorde liet in 1761 een kasteeltje bouwen. Dit kasteeltje stond via een dreef van 350 meter in verbinding met de nieuw aangelegde Westkapelse Steenweg.

Hoeve "Stapelvoorde" bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Huidige gebouwen- configuratie staat grosso modo weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778).

Boerenhuis van drie + twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen) met oude 17de-eeuwse kern zie moer- en kinderbalken. In 1877 uitbreiden van het woonhuis met stalvleugel. Huidig uitzicht vermoedelijk resultaat van verbouwing in 1932. Verankerde bakstenen lijstgevel tegen de goot afgewerkt met bakstenen druiplijst. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde lateien. Behouden schrijnwerk. Langs woonhuis stoep afgesloten met bakstenen muurtje.

Schuur met geïntegreerd wagenhuis daterend uit de 18de eeuw. Pannen zadeldak gevat tussen twee bakstenen puntgevels voorzien van vlechtingen. Verankerde bakstenen lijstgevel, witbeschilderd, opengewerkt met centrale doorrit en bij de wagenschuur met twee korfboogvormige doorritten. In het verlengde uitbreiding van 1862, zie muurankers.

Overdekte mesthoop met rechthoekige plattegrond oorspronkelijk onder pannen tentdak volgens het kadaster daterend van 1877.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dudzele, 1877/6, 1932/6.
  • Rijksarchief Brugge, Collectie kaarten en plannen, nummer 787; Kaarten en plannen Watering Blankenberge, nummer 758; Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 300A, 301A, 302, 338, 2160.
  • COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 596, nummer 749.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia