Hoeve Twee Poorten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Twee Poorten

Beschrijving

Hoeve "Twee Poorten" zie houten naambord. Oorspronkelijk omwalde hoeve wordt reeds vermeld in documenten van 1502-1503. Staat weergegeven op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Naamgeving verwijst naar de toegangspoorten die aanwezig waren aan de oost- en de westzijde. Op een kaart van 1725 zien we een weergave van de hoeve met aanwezigheid van de poort aan de Dudzeelse Steenweg. Huidige gebouwenconfiguratie staat grosso modo weergegeven op een kaart van 1791.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een onverhard erf toegankelijk via een lange oprijlaan. Woonhuis uit de 17de eeuw van vier traveeën + twee opkamertraveeën onder verspringend zadeldak (Vlaamse pannen) met dakruiter. Geïntegreerde stalvleugel volgens gevelsteen daterend van "1873". Witbeschilderd boven een gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen met deels behouden schrijnwerk en luiken. Imposante schuur met geïntegreerde wagenschuur, ten oosten van het erf gelegen. Verankerde baksteenbouw met centrale doorrit. Oostzijde van de schuur voorzien van een houten beplanking. Vrijstaand hondenhok.

• Rijksarchief Brugge, Collectie kaarten en plannen, nummer 520; Kaarten en plannen mestdagh, nummer 298, nummer 392; Kaarten en plannen watering Blankenberge, nummer 754.
  • COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 602, nummer 798.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, 1970, p. 41.