Hoeve Spiezele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Spiezele

Beschrijving

Historische hoeve "Spiezele" wordt reeds vermeld in een charter van 1260. Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een oprijlaan afgezoomd door populieren. Staat op een kaart van 1767 weergegeven als een omwalde site met losse bestanddelen. Toen was de hoeve eigendom van de abdij van Sint-Andries (zie Sint-Andries). Op een kaart van 1782 staat de hoeve weergegeven met het huidige boerenhuis op L-vormige plattegrond.

Losse verankerde bakstenen bestanddelen, witbeschilderd boven een zwart gepekte plint, gegroepeerd rondom een deels geasfalteerd en deels gekasseid erf. Boerenhuis met L-vormige plattegrond in verschillende fasen tot stand gekomen. Hoofdvolume van vier + twee opkamertraveeën onder onderbroken zadeldak bedekt met Vlaamse pannen, vermoedelijk daterend uit de 17de eeuw. Segmentboogvormige muuropeningen met roodbakstenen strek en vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Bijna blinde noordgevel met sporen van een korfboogvenster. Geïntegreerde stalvleugel, vermoedelijk tussen 1767 en 1782 tot stand gekomen. Eindgevel afgewerkt met muurvlechtingen. Imposante 17de-eeuwse schuur wordt geritmeerd door steunberen. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak voorzien van een klimmende dakkapel.

Bakhuis, verankerde baksteenbouw witbeschilderd boven een zwart gepekte plint. Zadeldak bedekt met Vlaamse pannen gevat tussen twee puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 299B, nummer 2114B.
  • COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 594, nummer 740.