Pastorie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie met tuin na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar ontwerp van architect Théodore Raison (Brugge). Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën. Verzorgde baksteenarchitectuur: onder meer trapgevels op schouderstukken als zijgevels, deuromlijsting in gesinterde baksteen geflankeerd door pilasters en ovale oculus als bovenlicht, geprofileerde baksteenfries onder de gootlijst en rechthoekige muuropeningen met geprofileerde bakstenen waterlijsten. Links aansluitend lagere bijbouw met deels gewijzigde muuropeningen. Deels bewaard houtwerk doch met verwijdering van de kleine roedeverdeling en de luiken. Eenvoudig interieur.

Grote tuin afgesloten door hoge muur geritmeerd door kleine steunberen. Het vrijstaande portaalgebouwtje op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak met korfbogige doorgang en tuitgevel op schouderstukken werd later afgebroken.

• Provinciale Bibliotheek en Documentatiecentrum West-Vlaanderen, Iconografische collectie.
  • NOTEBAERT A., NEUMAN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 1986, nr. 8786.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn