Duitse militaire post I

Beschrijving

Eén van twee bij elkaar gelegen vrijstaande bovengrondse betonnen constructies in een weide tegenover boerderij Mgr. Schottestraat 45, ten noorden van het zogenaamde Vrijbos van Houthulst, op 4500 meter ten noordoosten van Merkem en op 700 meter ten zuidoosten van Jonkershove. Dit betreft de meest zuidelijke constructie.

Het betreft twee Duitse militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog. Vanaf het netwerk van spoorwegen ten zuiden van het Vrijbos (Houthulst) vertrok een smalspoorbaan richting Jonkershove en verder noordwaarts. Dit smalspoor maakte twee korte aftakkingen ter hoogte van de beide constructies.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire post met een nagenoeg rechthoekig grondplan van circa 735 x 430cm. Het dak is gebogen en gegoten op golfplaten, met fijne, diepe golving. Een deel van het beton werd gegoten tegen een houten bekisting. Het beton is gewapend met ronde ijzers.

De deuropening bevindt zich aan de oostelijke zijde en is 105 cm breed. Aan de westelijke zijde zit een opening, die schuin naar beneden loopt. In deze constructie werd naderhand een opening in het dak gemaakt of kreeg de constructie een voltreffer te verwerken).

• Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele