Villa

Beschrijving

Kleine villa uit de jaren 1920 gebouwd op de plaats van het "Melanekasteel". Dit kasteeltje ontwikkelde zich vanuit een sober bepleisterd jachtpaviljoen dat Louis Vandamme uit Izegem hier omstreeks midden 19de eeuw had laten bouwen. Het basisvolume van twee bouwlagen en vier traveeën onder mansardedak werd achtereenvolgens in 1875 en in 1884 door zijn schoonzoon François Maes aan beide zijden uitgebreid tot een klein kasteel met omliggend park, zie aanduiding "Ch(ate)au" op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1883. Het kasteeltje overleefde echter de Eerste Wereldoorlog niet en werd als deze kleine villa heropgebouwd.

Roodbakstenen volume van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder tentdakvolume als mansardedak. Rechts hoger opgaand en opengewerkt trapvolume en lagere aanbouwen onder plat dak. Bewaard beluikt houtwerk met kleine roedeverdeling.

• DEBAEKE S., LERMYTTE J., Merkem in de kijker, het dorp anno 1900, tijdens de Grote Oorlog en de heropbouw, Veurne, 1995, p.39.
  • PRIEM V., Kastelen en landhuizen in de Westhoek, Tweede Deel, Ieper, 1998, p. 68-71.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn