Rijkswachtkazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne

Beschrijving

Voormalige rijkswachtkazerne heropgebouwd in de jaren 1920 ter vervanging van de tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigde "Nationale Gendarmerie". Thans in gebruik als woningen.

Vrijstaande en twee maal twee gekoppelde lage woningen onder pannen zadeldaken met getrapte zijgevels ingeplant naar analogie van het tuinwijkidioom, zie voorliggende tuintjes afgesloten door laag bakstenen muurtje en hekken tussen baksteenpijlers (zie historische foto's) en geschikt rondom dieper in gelegen gekasseid binnenplein. Verankerde betonblokken met uitgewerkte plint, deels beschilderd en deels gecementeerd.

Nummer 63: vrijstaande woning, gecementeerd breedhuis met schijnvoegen en sterk geprononceerd middenrisaliet uitgewerkt als trapgevel. Gewijzigde muuropeningen en vernieuwd houtwerk.

Nummers 55-57 en 59-61: samenstel van twee lage woningen evenwijdig tegenover elkaar ingeplant met rondboogvormige voordeur en rechthoekige muuropeningen. Opvallende houten dakkapellen, deels vernieuwd. Nummers 59-61 met bewaarde cementering met schijnvoegen.

Links van nummer 63, naar verluidt voormalig 'cachot'. Parement van naakte betonblokken en uitgespaard portaal met drie rondboogdeuren en bolkozijnen.

• Provinciale Bibliotheek en Documentatiecentrum West-Vlaanderen, Iconografische collectie.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn