Hoeve 't Smishof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Smishof

Beschrijving

Hoeve " 'T SMISHOF" (naamgeving wellicht naar het gehucht "Clercken Smisse"), zie houten naambord. Hoevesite als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Hoeve geprangd tussen de Molenweg en de Zarrenstraat, laatst genoemde straat pas aangelegd circa 1903.

Hoeve met losse bestanddelen, deels met oudere 19de-eeuwse kern.
Ten noordwesten van het erf, boerenhuis met 19de-eeuwse kern. Rode baksteenbouw onder zadeldak (blauwe mechanische pannen, nok evenwijdig met de Zarrenstraat). Verbouwde erfgevel. Gaaf bewaarde achtergevel (naar de Zarrenstraat gericht): getoogde muuropeningen onder felrode strek, bewaard houtwerk met kruisindeling, links opkamer van twee traveeën. Aansluitende stalling onder zadeldak van golfplaten.

Ten zuidwesten van het erf (zijde Molenweg), 19de-eeuwse stalling onder zadeldak (rode mechanische pannen, nok evenwijdig met de Molenweg). In het verlengde van het erf, in weide gelegen, lange dwarsschuur (mogelijk uit de wederopbouwperiode), met geïntegreerde stalling en wellicht ook wagenhuis.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn