Duitse militaire post

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen constructie in tuin achter woning Merkemstraat nummer 8, op 3800 meter ten noordoosten van het dorpscentrum van Merkem en op 700 meter ten westen van het Jonkershove. De omgeving is licht glooiend en bebouwd.

Historische achtergrond

Volgens Duitse militaire stafkaarten gaat het om een Unterstand die deel uitmaakte van de zogenaamde Roonehoek-Riegel. Deze Riegel (dwarsstelling) was speciaal ontworpen om het dorpscentrum van Houthulst en de talrijke militaire installaties er omheen, te beschermen tegen een doorstoot vanuit het zuiden. Op het gehucht Jonkershove, iets ten oosten van deze constructie, was een Duitse 'Lichtcentrale' aanwezig.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van circa 610 x 400cm. Het dak is gebogen en heeft aan de zuidkant een voltreffer te verwerken gekregen, die werd dichtgemaakt. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn geen wapeningsijzers te zien.

Aan de oostkant zit een deuropening (minimum H. 115 x Br. 60 x D. 68cm), aan de zuidkant een vensteropening (H. 58 x Br. 65cm), die schuin naar links en naar beneden afloopt.

Binnen is een rechthoekige ruimte met een effen plafond (ondanks het gebogen dak). Er zijn diverse haken, ijzers, nagels en allerhande uitsparingen zichtbaar.

• Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.
  • BACCARNE R. & STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918, s.l.

Bron: WOI Relict (1186): Duitse betonconstructie Merkemstraat 8 (Merkem - WOI)