erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID
79417
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79417
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen tussen de boerderijgebouwen langs de Groenebosdreef nummer 3, op circa 2500 meter ten zuidwesten van het centrum van Houthulst, op circa 250 meter ten noorden van het Fazantenhof. De constructie is zichtbaar vanaf de straat.

Historische achtergrond

De constructie maakte deel uit van de Bayernstellung. Net ten zuiden van de boerderij waren schietstanden ingericht. In het vlakbij gelegen Fazantenhof verbleven er volgens de bewoners officieren. Volgens de huidige bewoners moesten diverse pogingen om deze constructie af te breken, gestaakt worden. Aan de toegangszijde (oostkant) is een deel van de achtermuur verdwenen. Hier werd de toegang gevormd door een gang. Aan de voorzijde (westkant) slaagde men er niet volledig in om een opening in de dikke muur te maken.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie waartegen nu boerderijgebouwen geconstrueerd zijn. De muren van de constructie zijn gegoten tegen een houten bekisting. Het dak van de constructie heeft een gebogen vorm en is vermoedelijk meer dan één meter dik. Er zijn duidelijke sporen van pogingen om de constructie af te breken. Aan de gesloten westkant diende een poging gestaakt te worden, omdat de muren te dik zijn. Hier zijn nog bakstenen te zien. Aan de oostkant is een deel van de achtermuur uitgebroken.

Binnenin zijn nog golfplaten met fijne, diep uitgesneden golving aanwezig, die bovenaan aan mekaar bevestigd zijn. Vandaar de gebogen vorm van het dak. Er zijn ook diverse gleuven terug te vinden, waarin ooit houten balken zaten.

  • DOCUMENTATIECENTRUM IN FLANDERS FIELDS MUSEUM, Fonds militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Stellungskarte Diksmuide Süd, Blatt IX, 1/20.000, 20/7/1917.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Stellungskarte Diksmuide Süd, 1/20.000, 11/9/1917.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79417 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.