Hoeve met omhaagde boomgaard en boomkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met omhaagde boomgaard en boomkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve ingeplant op groot rechthoekig perceel met boomgaard, ten oosten grenzend aan de Langewulgestraat en de Mosseveldstraat. Omhaagd terrein aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers met bolornament. Brede gekasseide oprit leidend naar boerenwoning. Site volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw. Mogelijk zelfs ouder afhankelijk van de interpretatie van het ingesneden jaartal "1797" of "1671" (?) in spiegelbeeld in de balksleutel van de woonkamer. Op de kabinetskaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 afgebeeld als een hoeve met in U-vorm geplaatste losse bestanddelen. Configuratie behouden op Primitief Plan van circa 1834. Hoeve in het begin van de 19de eeuw eigendom van de familie Wierinck. Rond de jaren 1866 tijdelijk opgesplitst als tweegezinswoning. In 1882 terug samengevoegd en verkocht aan Leopold Mertens, verwant aan de huidige eigenaars (zie kadastergegevens).

Site volgens mondelinge bron aanvankelijk omgracht, maar in het laatste kwart van de 20ste eeuw gedempt. Hoeve heden met L-vormige plattegrond.

Achterin gelegen zuidelijk georiënteerd éénlaags boerenhuis van negen traveeën onder steil pannen zadeldak, doorbroken door klokvormig dakvenster met zolderluikje. Tweede dakvenster verdwenen. Verankerde voorgevel afgewerkt met grijsgeschilderde beraping op een met schijnvoegen gecementeerde plint. Horizontaal gemarkeerd door een dito band ter hoogte van de bovenlateien. Bovenaan afgelijnd met getrapte daklijst en hanggoot. Deels getraliede rechthoekige vensters aan lekdrempels met houten bovenlateien afgesloten door houten luiken. Evenals twee deuren gevat in een vlakke geschilderde omlijsting. Typische ondiepe woning, met achteraan uitsprong onder meer voor bakoven. Boerenwoning minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw confer indeling en aankleding, aangepast tijdens het interbellum.

Behouden indeling met centrale gang, achteraan voorzien van afgesloten wenteltrap, opkamer en gewelfde keldertrap, die "beste kamer" en leefruimte van elkaar scheidt. Karakteristieke samengestelde balklaag met moerbalken en reeds vermelde jaarinscriptie "1797" of "1671"(?) in spiegelbeeld, Vlaamse schouw en dergelijke zijn indicatie voor hoge ouderdom van het boerenhuis.

Schuur annex stal, loodrecht op de straat en links op voorerf ingeplant, gebouwd circa 1886-1887. Aangepast in de jaren 1970. Eénlaagse verankerde baksteenbouw onder laag zadeldak op dakoverstek. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, groengeschilderde poorten.

Links van afsluitingshek klein Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrotje. Naar verluidt herbouwd in het laatste kwart van de 20ste eeuw bij de demping van de grachten, ter vervanging van een ouder grotje uit de jaren 1930 dat door de familie was opgetrokken. Gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes- en Heilige Bernadette beeldje toen aangekocht. Klein houten beglaasd boomkapelletje met kruisje, opschrift "AVM" en Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in lindeboom vlakbij de straathoek met de Langewulgestraat en de Mosseveldstraat.

• Mondelinge gegevens verstrekt door de Heer Mertens, Overmere, 2003.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena