Gesloten hoeve en wegkapel

Beschrijving

Historische hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Site reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en bestaande uit een U-vormige vleugel en een kleinere vleugel met L-vormige plattegrond. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) weergegeven als hoeve met gesloten opstelling.

Heden hoeve met gesloten opstelling rond gekasseid erf met stoepen. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten noordwesten fraai boerenhuis van negen traveeën en anderhalve bouwlaag gedateerd 1844 in linkerzijgevel. Lijstgevel met aflijnende geprofileerde kroonlijst. Getoogde benedenvensters, met aan de straatzijde diefijzers. Halfronde bovenvensters. Behouden schrijnwerk, zie houten kruiskozijnen. Rechthoekige deur in omlijsting van arduin. Afgesnuite hoek rechts.

Ten westen aansluitend vermoedelijk 18de-eeuws poortgebouw. Puntgevel met vlechtingen. Korfbogige poortopening onder druiplijstje met muizentand. Ten westen vermoedelijk 18de-eeuwse dwarsschuur onder kunstleien zadeldak. Korfbogige poortopening onder druiplijstje. Aan de straatzijde gedicht. Zijpuntgevel met vlechtingen en asemgaten. Bewaarde kapconstructie bestaande uit een nokgebint met onderliggend schaargebint. Ten oosten en westen twee stalvleugels van latere datum.

Ten noordoosten van de hoeve bakstenen wegkapelletje. Puntgevel doorbroken door rondbogige muuropening. Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf. Beeld van H. Benoit Labre.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie