Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Historische hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Schuur en woonhuis aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Huidig gebouwenbestand vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, zie gedateerde haardbalk in woonhuis met inscriptie "ANNO IHS 1777".

Hoeve met semigesloten opstelling, bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken. Zuidoostelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen muur en ijzeren hek. Ten noordwesten, het woonhuis, ten noordoosten de schuur en ten zuidwesten de stalvleugel.

Boerenhuis van zes traveeën met aflijnende bakstenen fries, voor de streek typische deuromlijsting van zwarte baksteen. Vlechtingen in noordelijke zijpuntgevel.

Interieur met bewaarde Vlaamse haard, gedateerd in de haardbalk, tevens bewaarde voute, behouden binnendeuren en zoldering met moer- en kinderbalken. Aangesloten schuur met kippenhok in de oksel, vlechtingen bewaard in noordelijke zijpuntgevel. Bewaarde kap bestaande uit nokgebint met onderliggend schaargebinte, rustend op binnensteunberen. Stalvleugel met sporen van vakwerk, muurkapel, asemgaten en vlechtingen in zuidelijke zijpuntgevel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie