Samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee burgerhuizen in een eenvoudige neogotische bouwstijl, opgetrokken in 1886 in opdracht van Julius en Prudencia Slimbrouck, "bijzonderen" te Brugge. Keuze voor deze bouwstijl in navolging van het neogotische complex van kerk, pastorie en kloosters, dat in de jaren 1860 werd gerealiseerd op de bouwblokken recht tegenover deze woningen (nummers 16A, 18, 20 en 22). Twee rood bakstenen breedhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, zijpuntgevels historiserend uitgewerkt met aandaken en muurvlechtingen, opkamer achterin de woning. Lijstgevels met centrale travee als trapgevel uitgewerkt. Gevelopeningen zijn meer gevarieerd in vergelijking met de originele, heel eenvoudig uitgewerkte bouwaanvraag. Nummer 25 met bow-window en deur met zij- en bovenlicht op gelijkvloerse verdieping, twee licht getoogde bovenvensters waartussen nis met Jozefbeeld en rondbogig zoldervenster. Nummer 27 uitgewerkt als dubbelhuis, met centrale deurtravee met blind bovenvenster; licht getoogde vensters met begin-20ste-eeuws schrijnwerk getypeerd door kleine roedeverdeling in de bovenlichten; deur beglaasd en met hekwerk.

• Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Dossier DW387 en Archiefnummer 262.
  • Rijksarchief Brugge, Bouwdossiers gemeente Sint-Kruis, dossier 1031/86/2 (1886).

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda