Kunstenaarswoning Jef Claerhout

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Valkeniersstraat. Voormalig woonhuis met atelier en expositieruimte opgetrokken in 1964 in opdracht van de beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°Tielt, 1937) naar ontwerp van architect Daan Laethem (Egem). In 1979 wordt het pand uitgebreid met burelen aan zuidzijde. Het oorspronkelijk uitzicht met platte bedaking wijzigt grondig door het aanbrengen van de huidige bedaking in 1989. Thans is het architectuurbureau Claerhout-Van Biervliet er gehuisvest, waarvoor in het begin van de jaren 2000 enkele aanpassingen in hedendaagse stijl gebeuren met respect voor de aanwezige artistieke elementen, onder meer aanbrengen van dakkapellen, smalle muuropeningen in zijgevel en nieuwe achterbouw, vergroten van muuropeningen, aanpassen van bureelarchief en bijbouwen van veranda (2003).

Eénlagig, witgeschilderd grosso modo L-vormig bakstenen volume, thans onder haaks op elkaar geplaatste schilddaken (daktegels), deels afgescheiden van de straat door hagen; ondiepe voortuin met aanplantingen aan straat- en zijgevel. Spel van open en gesloten verspringende gevelvlakken voorzien van reliëfstructuren zijde Valkeniersstraat. Omgevende waterpartij aan noordzijde, waarover loopbrugje. Private inkom zijde Stationsstraat met onder meer enkele ingewerkte reliëfs.

• Gemeentearchief Damme, Bouwvergunningen, 749/1964, 22/1989, 111/2001, 189/2003.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1963/43, 1964/27, 1979/8.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, Sijsele, 1963/426, 1964/111-112, 1979/589.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda