Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Villa in cottagestijl in laag omhaagde tuin, opgetrokken volgens kadaster in 1927 als tweede woonhuis bij de voormalige planten- en bloemenkwekerij "Flandria", gevestigd op de terreinen ten westen ervan (zie nummer 188).

Witgeschilderde éénlagige baksteenbouw onder hoog dakenspel van schild- en zadeldaken (zwarte mechanische pannen) met breed overkragende dakranden; hoge schoorsteenvolumes. Gecementeerde en zwartgeschilderde plint. Groot dakvenster links met pseudo-vakwerk in puntgevelveld, thans overschilderd. Leien bedaking voor erker en twee kleine dakkapellen. Typerende volumewerking van in- en uitspringende gevelvlakken van onder meer verdiepte inkom en erkeruitbouw aan westzijde. Drie- en vierlichten (schuiframen) met kleine roedeverdeling, gevat onder blinde korfboognis (rechts) of kleine gekoppelde rondboognisjes; dito keldervenster. Smalle luiken. Toegang via arduinen trappenbordes (drie treden) naar rondbogige inkom uitgewerkt als loggia met opengewerkte balustrade. Deur met tweedelig zijlicht. In tuin achteraan, losstaand bijgebouw van recentere datum.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1927/34.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, Sijsele, 1927/177.