Overweghuisje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Overweghuisje

Beschrijving

Voormalig overweghuisje van de in 1862 aangelegde spoorlijn Brugge-Eeklo (zie Oud Spoorwegpad en Stationsstraat). Gebouwd in 1891 in opdracht van de "Maatschappij der ijzeren wegen Eecloo-Brugge" langs de noordzijde van de toenmalige spoorlijn, op de plaats van een klein gebouwtje (ouder wachthuisje ?). Het overweghuisje en een deel van de spoorlijn situeren zich op de voormalige gronden van de Brugse Burgerlijke godshuizen, erfgenaam van de bezittingen van onder meer het Brugse Sint-Janshospitaal, dat in de middeleeuwen grote buitenstedelijke goederen bezit in onder meer gans het Brugse Vrije. Te Sijsele situeren de eigendommen zich in de wijk Donk nabij de grens met het huidige Donk (Maldegem) (zie Awalstraat nummer 1, hoeve "Groot Hof Sint-Jan", en Gentse Steenweg nummers 120-132, Elisabethziekenhuis). Nadat de spoorlijn in 1960 wordt opgebroken, wordt in de jaren 1980 de bedding ingericht als wandel-, fiets- en ruiterpad (zie Oud Spoorwegpad en Stationsstraat). Het overweghuisje heeft thans louter woonfunctie. Afgescheiden van de straat door ijzeren hek tussen betonnen pijlers en voortuin met centraal toegangspad.

Witgeschilderd bakstenen gebouwtje voorzien van gecementeerde en zwart geschilderde plint (schijnvoegen) onder zadeldak van mechanische pannen (nok evenwijdig met straat). Zijgevels voorzien van overkragende houten dakoverstek op consoles. Uitbouw aan oost- en westzijde. Arduinen onderdorpels. Segmentbogige muuropeningen onder strek waarin bewaard en geschilderd houtwerk met grote roedeverdeling. Nieuwe deur met dito bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Sijsele, 1891/11.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223 : Mutatiestaten, Sijsele, 1891/61-62.