Hoeve 't Wallant met woonstalhuis

Beschrijving

" 't Wallant", hoeve met 17de-eeuws woonstalhuis en laatmiddeleeuwse ronde motte die zich ten westen achter de hoeve bevindt.

De hoeve ten oosten van de motte gaat wellicht terug op het neerhof bij de residentie van de amman van Oostkerke op de motte. De hoevesite is niet omwald. De huidige hoevegebouwen gaan wellicht terug tot de 17de en 18de eeuw. Het is een hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit een witgekalkt 17de-18de-eeuws woonstalhuis ten oosten van het erf langs de steenweg, met haaks daarop de 19de-eeuwse schuur. In de 18de en 19de eeuw was de Brugse familie Coppieters 't Wallant eigenaar van de hoeve, wat wellicht de naam verklaart van de site.

Het woonstalhuis is een verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, witgekalkt en voorzien van gepekte plinten. De erfgevel is uitgewerkt als voorgevel, tegen de straatgevel werd in 1930 een aanbouw onder lessenaarsdak gebouwd. Woonhuis met hoogkamer van twee traveeën, waarin een beluikt venster en een deur die leidt naar de kelder. Interieur van de opkamer is getypeerd door schouw met twee gotische wangen en zoldering met moer- en kinderbalken. Het oorspronkelijke laaghuis (noord) is gewijzigd door aanbouw van stallen.

Lagere, ten zuiden aangebouwd stal is onder een hoog dak gevat en heeft een aandak en muurvlechtingen in de zuidelijke zijgevel; tevens een gedichte ovale opening in de geveltop, boven een segmentbogig laadvenster. De erfgevel bevat een opmerkelijke korfbogige staldeur met afgeschuinde kanten en kleine segmentbogige stalvensters.

Eenbeukige gele bakstenen dwarsschuur met geïncorporeerde stallen waarboven hooizolder. Zadeldak met aandaken. Boven de staldeur, een beeldnis. Aan oostzijde, lage aanbouw onder lessenaarsdak, met varkensstallen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostkerke, 1930/5, 1957/2, 1970/I, 1992/8, 1999/2, 2003/12.
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1175: Figuratieve kaart van landerijen in de watering van Groot-Reigarsvliet (secties 32, 106, 133), eigendom van de abdij van St.-Quentin en Vermandois, Sieur Zoetaert, etc., 39 x 40,8 cm, opgemaakt door J.A. Laurenz (1749).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nummer 573: Kaart met de watering van Eiensluis en Groot-Reigarsvliet, tussen de Zeedijk, het kanaal van Brugge naar Oostende, ..., met aanduiding van dorpen, banen, waterlopen. Kopie naar François Lobberechts en François Verplancke (1766).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling Kaarten en Plannen, nummer 519: Kaart met de watering van Groot-Reigarsvliet, met aanduiding van de grenzen van de parochies, straten, waterlopen enzomeer. Kopie gemaakt door L.F. van de Pitte (1799).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1224: Figuratieve kaart van bezittingen, eigendom van Sieur Coppieters 't Wallant, 51,5 x 66,5 cm (circa 1800).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1165: Figuratieve kaart van een hoeve en landerijen in de watering van Groot-Reigarsvliet, verkeerdelijk aangeduid als gelegen in 's Heer Baselishoek en eigendom van A. Blommaert, 31,4 x 55,5 cm, opgemaakt door L.F. van de Pitte, naar F. Verplancke (13 oktober 1803).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nummer 2214: Algemene gedrukte kaart van de geünieerde wateringen van Eiensluis en Groot-Reigarsvliet, 38,6 x 47,5, opgemaakt door J. Drubbele, G.J. van het Brugse Vrije (1838).
  • Rijksarchief Brugge, Verzameling kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1215: Figuratieve kaart van landerijen in de watering van Groot-Reigarsvliet (secties 106, 133), eigendom van Ch. van Caloen, de armentafel en de kerkfabriek van Oostkerke, 55,5 x 97 cm, opgemaakt door G.J. (20 februari 1866).
  • Rijksarchief Brugge, Omlopers Jonckheere, nummer 1249, vol. 14.
  • Rijksarchief Brugge, Omlopers Mestdagh, nummer 550, Omloper van de watering van Groot-Reigarsvliet, 106de-109de begin (15de cohier) Kopie circa 1775 van vorige.
  • DE KEYSER R., Zo was Oostkerke, s.l., s.d., s.p.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 4, Tielt, 1970, p. 166 (Eienbroeke 109).
  • HILLEWAERT B., Archeologische inventaris Vlaanderen. Band II: Oostkerke-bij-Brugge, Gent, 1984, p. 84, 352-352, 483-487.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda