Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool, gebouwd in 1868 door aannemer Isidoor De Clerck uit Koolkerke en timmerman Frans De Roo uit Damme. Huidig uitzicht bepaald door de heropbouw wegens oorlogsschade tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 20 juni 1865 beslist de gemeenteraad van Oostkerke tot de aankoop van grond voor een nieuwe school met twee speelplaatsen en een onderwijzershuis. De schoollokalen worden na de beschadiging door de beschieting in 1944 hersteld en vernieuwd in 1946-47, waarbij de vorm van het dak en de muuropeningen worden gewijzigd. Sedert 1964 wordt de woning van de hoofdonderwijzer niet meer bewoond. Het gelijkvloers in de rechtervleugel wordt tot de fusie met Damme in 1977 als gemeentehuis gebruikt. Sindsdien leegstaand. Anno 2005 wordt gezocht naar een herbestemming.

Tegen de straat aan, een dubbelhuis als voormalige onderwijzerswoning, met daarachter, een haaks ingeplant schoolgebouw. Bakstenen muren omringen de achterliggende speelplaatsen, die toegankelijk zijn via een laag gebouw links van de onderwijzerswoning. Schoolhuis is een breedhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een pannen schilddak (oorspronkelijk een zadeldak). Witgeschilderde baksteenbouw (oorspronkelijk blote baksteen) doorbroken door rechthoekige vensteropeningen en een tudorbogige deur (oorspronkelijk hoger en rondbogig). Klassengebouw van zes traveeën met grote rechthoekige vensters.

• BALLEGEER J. en BRAEMS J.-P., De Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, nrs. 57-58.
  • DE KEYSER M., Over de vroegere Gemeenteschool van Oostkerke, in De kleine kroniek, jg. 6, nr. 4, 1998, p. 533.
  • DE KEYSER R., Zo was Oostkerke, s.l., s.d., s.p.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2002, p. 79.