Site van het Fort van Bekaf

archeologisch geheel

Beschrijving

Gelegen achter nummer 2. Site van het "Fort van Bekaf". In de Brugse stadsrekeningen van 1586-1587, eerste vermelding van een "fort Bekaf" in Oostkerke, mogelijk hetzelfde fort als het "fort van Lembeke" dat in 1584 reeds wordt vermeld. In 1703 wordt een half afgegraven "redoutte de Becaf" vermeld in een verslag van ingenieur Senneton de Chermont, die het wil opnemen in een groot project voor een versterkt legerkamp; deze plannen worden niet uitgevoerd.

De redoute behoorde tot het klassieke type van een vierkante redoute voorzien van een gracht, een voorwal en een verdedigingswal. nog deels afleesbaar in de perceelsgrenzen ten oosten en ten zuiden van de woning op nummer 2, en als een lichte verhoging in het terrein.
De woning die op het perceel van het fort werd opgetrokken, gaat terug op het "Beckaf Cabaret", dat op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt vermeld.

• HILLEWAERT B., Archeologische inventaris Vlaanderen. Band II: Oostkerke-bij-Brugge, Gent, 1984, p. 689.
  • TERMOTE J. en ZWAENEPOEL A., Forten en verdedigingswerken in het Oost- en West-Vlaamse krekengebied, Brugge, 2004, p. 23-24.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda