Neogotische kapel en oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Neogotische kapel gebouwd op het einde van de 19de eeuw (zie historische stafkaarten). Literatuur plaatst de bouw in 1900 door Jan Dalle, naar aanleiding van een genezing. Kapel bevindt zich in de tuin van het huis nummer 29. Gecementeerde en witgeschilderde baksteenbouw onder haaks in elkaar gewerkte zadeldaken met rode leipannen, bekroond met sierlijk smeedijzeren kruis. Bakstenen fries volgt de daklijn. Voorpuntgevel met rondboogdeur waarboven rondboognis met beeldje. Links van de deur een bronzen gedenkplaat voor tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde soldaten van de "GROUPE MOBILE LA SARCELLE - ZONE III GEHEIM LEGER GENT"; gesigneerd "G. VINDEVOGEL - SCULP. - ZWIJNAARDE". Zijpuntgevels doorbroken door fraai uitgewerkte neogotische vensters in Brugse travee, bekroond met kruis. Interieur met bepleisterde wanden, eenvoudige cementtegelvloer, geometrische glas-in-loodvensters in zijwanden en altaar opgebouwd uit natuursteenblokken, Mariagrotje achter glas-in-loodvenster.

• BALLEGEER J., Kapellen in onze Zwinstreek, in Rond de poldertorens, jg. 46, 2004, nr. 2, p. 61.
  • VERNIEST R. e.a., Damse kapellenroute, Damme, 2004, kapel nr. 10.